Logo_tagline copy.jpg

Om Rheum

Rheum är åtta sörmländska gårdar. Vi odlar mat i jorden, mat som binder samman människor och natur till ett samhälle. Att bruka jorden binder oss också samman med tidigare generationers bönder och det känns viktigt att lämna över den bördiga jorden till de kommande. Vi strävar efter en hållbar framtid där jordbruket leder till mer liv på gårdarna och där resultatet är mat av hög kvalitet och med god smak.

 

Vi började med att odla rabarber tillsammans. Rheum betyder rabarber på latin – Rheum rhaponticum.

Alla Rheums gårdar är KRAV-certifierade. Rheumkvalitet står för ekologiskt och närproducerat. Tillsammans anstränger vi oss för att du ska få en så bra produkt som möjligt. Och att de som odlar, förädlar och säljer ska få skäligt betalt för sitt arbete. Rheumkvalitet innebär att du alltid vet varifrån en morot, en köttbit eller äggen kommer. Vi förmedlar inga produkter. Vi gör dem själva. Om råvarorna tar slut, är det bara att vänta till nästa säsong.
 

rheumplanta.jpg

Gårdar

Malin.jpg
Peterslunds Eko Odling

Producerar: Säsongensgrönsaker och mjölksyrade produkter

Peterslunds Eko Odling startade med grönsaksproduktion i 2007. Peterslund ligger mellan Björnlunda och Nyköping nära sjön Båven. Här bedriver Malin och Martin en ekologisk grönsaksodling på ca 2 hektar friland (KRAV och Demeter certifierad).

Vi satsar på en småskalig produktion av en mångfald av grönsaker och rotfrukter. Vi mjölksyrar även en del av våra grönsaker och säljer de i butiker, till restauranger och på marknader.

Malin har gått trädgårdsutbildningen på Skillebyholm i Järna där hon lärde sig bland annat mycket om ekologi, kretslopptänkande, biodynamisk odling och kompostering. 

Anna&Mats.jpg
Ösvreta

Producerar: mjölkprodukter, nöt- och lammkött

På Ösvreta bor och verkar Anna och Mats tillsammans med sina fyra barn Nils, David, Karl och Staffan. Mats är tredje generationen på gården. Här produceras mjölk och kött (kalv och lamm). Anna och Mats lägger stor vikt vid djurens välbefinnande. Mjölkkor lever lugnt och fint i lösdrift. Och deras ungdjur och får lever extensivt med ligghall. Från maj till oktober förflyttas en del av djuren till Hanö utanför Trosa på sommarbete.
För Anna och Mats är det viktigt att odla och producera mat som de själva tycker om. De vill leva på ett sätt som gör att djur, natur, arbete, barn, möten, kreativitet och utveckling får plats. Eller som de själva uttrycker det: Det känns rätt att vara människa i kropp och själ på en gård där jorden brukats i alla tider.
På Ösvreta finns 45 mjölkkor och 45 tackor. Gården består också av 100 hektar åker, bete och arrenden samt 52 hektar skog.

kalle.jpg
Sörtorp

Producerar: grönsaker, rabarber, nöt- och lammkött, lammskinn, aroniasnaps

Med vacker utsikt över sjön Jägern, den betade åsen och den ståtliga Floda kyrka, ligger gården Sörtorp. Där bor Kalle med Gun som är konstnär och hennes dotter Siri, fyra katter samt den strävhåriga taxen Stina. Här odlas grönsaker av alla de slag, både på friland och i växthus samt foder till gårdens kor och får. Här odlas också rabarber, tomater och kryddor som förädlas av Finesserna och Norra Stene Skafferi. Lammskinnen tas tillvara och blir fällar eller förädlas t.ex. till kuddar.

Gun har ibland öppet i sin ateljé och på försommaren ställer sörmländska konstnärer ut sina verk i naturen i den återkommande utställningen "Konst på åsen."

Kalle är utbildad biolog och aktiv fältbiolog med fjärilar som specialitet. Han har medverkat i utvecklingen av den ekologiska odlingen. Här på gården bildades KRAV 1985, där Kalle var vice ordförande i 17 år.
Sörtorp har cirka 20 hektar skog, 7 hektar bete och 25 hektar åker varav 2 hektar för grönsaksodling. På gården finns 10 dikor med kalvar och 35 tackor med lamm.

anders.jpg
Axala lillgård

Producerar: mjölk och nötkött, potatis, morot och rabarber.

På Axala lillgård i Björnlunda bor Anders och Eva tillsammans med sina döttrar Amanda och Malin. Gården har funnits i släkten sedan 1868. Anders, som själv är uppväxt på gården, tog över driften 1985. Eva har ett förflutet som vårdlärare och stadsbo. Idag sköter Anders gården tillsammans med Eva. Även farmor, som bor kvar på Axala, deltar dagligen i gårdens skötsel.
Axala lillgård föder upp kalvar och har mjölkkor. Förutom fodret till djuren odlar de god potatis och rabarber. Här finns 30 mjölkkor och lika många kalvar och ungdjur. Gårdens areal är 45 hektar åker, 10 hektar beten och 130 hektar skog samt ett tillskottsarrende på 25 hektar åker.

För Anders och Eva är det viktigt att driva Axala lillgård som ett familjeföretag. Här finns inga drömmar eller ambitioner om stordrift. Istället ser de värdet i att växa upp på en gård med djur och natur. Och att leva med i naturens växlingar.

Hardö
Kultur

Producerar:  kombucha, vinäger, syrade produkter

Hardö Kultur drivs av Andrea Villegas & Peter Hardö. Förutom att de på olika sätt brinner för träning och hälsa älskar de också mat. Bra och näringsriktig mat i kombination att proaktivt ta ansvar för sin hälsa är det som driver dem. Andrea är utbildad kock med en förkärlek till växtriket. Peter är dedikerad bakteriernas värld och älskar att fermentera, både mat och dryck. Hardö Kultur tror på att boosta tarmfloran med bra mat och dryck. De brygger kombucha och vinäger, syrar grönsaker och rotfrukter och mycket mera. De odlar även en viss mängd egna grönsaker som sedan förädlas, men till största del samarbetar de med Rheums odlare och andra i närområdet. Hardö Kultur vill så gott de kan vara med och sprida kunskapen om bra och näringsriktig kost.

IMG_7598.jpg
Birgittas trädgård

Producerar: microgrönt, säsongens sallad, morötter, rödbetor, rädisor, snittblommor mm. allt i jorden som finns här på våran lilla plätt.

Birgittas trädgård ligger i närheten av Jönåker i södra Sörmland. Här bedriver Alexander och Courtney en småskalig ekologisk grönsaksodling. Alexander och Courtney följer etik och principer hämtade från permakultur. De fokuserar på att skapa bördig och hälsosam jord som kan producera mat och ekosystemtjänster på en och samma gång. Detta är något de tror ger den bästa smaken, näringsvärdet och kvalitén på grönsakerna och allt annat de producerar. Alexander är utbildad till civilingenjör på KTH. Han arbetade som trädgårdsmästare i Australien mellan 2014 och 2018 och har genomfört en Permaculture Design Certificate-kurs hos David Holmgren som tillsammans med Bill Mollison myntade begreppet permakultur. Courtney kommer från Australien och har arbetat som advokat. Courtney är intresserad av att odla snittblommor och att komponera buketter som följer säsongen i Sverige.

nystugan.jpg
Nystugan ekogård

Producerar: nöt, gris, och lammkött, olika korvar, ägg och olika grönsaker , ibland potatis, bra år med mycket äpplen pressar vi äppelmust.

Vi kapar och säljer ved efter kundens önskemål.

Robert och Jenny driver tillsammans med barnen Oscar och Elsa gården Nystugan som ligger utanför Stigtomta, Nyköping. Gården har funnits i Roberts släkt sedan 1890 då hans gammelfarfar kom till gården. De tog över 1999 och marken och djuren lades om till ekologisk drift år 2000 och är KRAV-certifierad. Djuren föds upp på egenodlat foder, både vall och spannmål. De odlar ekologiska grönsaker på friland och i små växthus. På gården produceras även ved till försäljning och de har en stuga för uthyrning. Gårdens areal är ca 170 hektar åker och beten samt lite skog. På gården finns ca 45 dikor med kalv, 40 grisar, 70 får, 550 höns, hund och katt. Alla våra djur utom hönsen lever under vintern i en stor lösdriftsladugård. Där lever de ett lugnt liv, rör sig fritt och kan äta när de vill.

Sommartid går djuren ute på våra naturbeten. Hönsen bor i en annan byggnad som är lite varmare vintertid, men vår till höst går alla hönsen fritt ute på dagarna. Gården drivs som ett familjeföretag och det ska gå att leva av gården samtidigt som bönder och djur trivs och har det bra. Det är viktigt för Robert och Jenny att få bo nära natur och djur. Nystugan tar även emot volontärarbetare och praktikanter som vill prova på att leva och bo på en gård.