Om Rheum

Rheum är åtta sörmländska gårdar. Vi odlar mat i jorden, mat som binder samman människor och natur till ett samhälle. Att bruka jorden binder oss också samman med tidigare generationers bönder och det känns viktigt att lämna över den bördiga jorden till de kommande. Vi strävar efter en hållbar framtid där jordbruket leder till mer liv på gårdarna och där resultatet är mat av hög kvalitet och med god smak.

 

Vi började med att odla rabarber tillsammans. Rheum betyder rabarber på latin – Rheum rhaponticum.

Alla Rheums gårdar är KRAV-certifierade. Rheumkvalitet står för ekologiskt och närproducerat. Tillsammans anstränger vi oss för att du ska få en så bra produkt som möjligt. Och att de som odlar, förädlar och säljer ska få skäligt betalt för sitt arbete. Rheumkvalitet innebär att du alltid vet varifrån en morot, en köttbit eller äggen kommer. Vi förmedlar inga produkter. Vi gör dem själva. Om råvarorna tar slut, är det bara att vänta till nästa säsong.
 

Gårdar

Peterslunds Eko Odling

Producerar: Säsongensgrönsaker och mjölksyrade produkter

Peterslunds Eko Odling startade med grönsaksproduktion i 2007. Peterslund ligger mellan Björnlunda och Nyköping nära sjön Båven. Här bedriver Malin och Martin en ekologisk grönsaksodling på ca 2 hektar friland (KRAV och Demeter certifierad) .

Vi satsar på en småskalig produktion av en mångfald av grönsaker och rotfrukter. Vi mjölksyrar även en del av våra grönsaker och säljer de i butiker, till restauranger och på marknader.

Malin har gått trädgårdsutbildningen på Skillebyholm i Järna där hon lärde sig bland annat mycket om ekologi, kretslopptänkande, biodynamisk odling och kompostering. 

Ösvreta

Producerar: mjölkprodukter, nöt- och lammkött

På Ösvreta bor och verkar Anna och Mats tillsammans med sina fyra barn Nils, David, Karl och Staffan. Mats är tredje generationen på gården. Här produceras mjölk och kött (kalv och lamm). Anna och Mats lägger stor vikt vid djurens välbefinnande. Mjölkkor lever lugnt och fint i lösdrift. Och deras ungdjur och får lever extensivt med ligghall. Från maj till oktober förflyttas en del av djuren till Hanö utanför Trosa på sommarbete.
För Anna och Mats är det viktigt att odla och producera mat som de själva tycker om. De vill leva på ett sätt som gör att djur, natur, arbete, barn, möten, kreativitet och utveckling får plats. Eller som de själva uttrycker det: Det känns rätt att vara människa i kropp och själ på en gård där jorden brukats i alla tider.
På Ösvreta finns 45 mjölkkor och 45 tackor. Gården består också av 100 hektar åker, bete och arrenden samt 52 hektar skog.

Stocktorps gård

Producerar:  lammkött, korv, lamm- och fårskinn, ved, av ullen görs garn och kardflor

Stocktorp är vackert belägen mellan två sjöar som förbinds med varandra med en å. Här bor fyra generationer; Kerstin och Mait, en av fyra söner med sin familj samt Maits mamma. 

Kerstin och Mait har drivit gården tillsammans sedan 1980, vi började redan då att lägga om gården till ekologisk produktion 9 år senare blev gården Kravcertifierad. 

På Stocktorp finns får och lamm som ger kött, man tar också tillvara på skinnen som blir vackra fällar. Stocktorps höns värper ägg för familjens husbehov. Det finns också en hund och några katter som håller mössen borta.

På Stocktorps 65ha åkermarker odlas i huvudsak vall och lite spannmål som blir foder åt djuren, i hagmarkerna som är 30ha får alla djuren gå och beta på sommaren. Skogen är 65ha, en del av skogen tas ner, sågas och klyvs och säljs som ved.

Birgittas trädgård

Producerar: microgrönt, säsongens sallad, morötter, rödbetor, rädisor, snittblommor mm. allt i jorden som finns här på våran lilla plätt.

Birgittas trädgård ligger i Södermanland utanför Nyköping, i närheten av Jönåker. Här bedriver Alexander och Courtney en småskalig (ca 1500 kvadratmeter) ekologisk grönsaksodling. Alexander och Courtney följer etik och principer hämtade från permakultur. De fokuserar på att skapa bördig och hälsosam jord som kan producera mat och ekosystemtjänster på en och samma gång. Detta är något de tror ger den bästa smaken, näringsvärdet och kvalitén på grönsakerna och allt annat de producerar.


Alexander är utbildad till civilingenjör på KTH. Han arbetade som trädgårdsmästare i Australien mellan 2014 och 2018 och har genomfört en Permaculture Design Certificate-kurs hos David Holmgren som tillsammans med Bill Mollison myntade begreppet permakultur.

Courtney kommer från Australien och har arbetat som advokat och frilansillustratör. Courtney är intresserad av att odla snittblommor och att komponera buketter som följer säsongen i Sverige.

Sörtorp

Producerar: grönsaker, rabarber, nöt- och lammkött, lammskinn, aroniasnaps

Med vacker utsikt över sjön Jägern, den betade åsen och den ståtliga Floda kyrka, ligger gården Sörtorp. Där bor Kalle med Gun som är konstnär och hennes dotter Siri, fyra katter samt den strävhåriga taxen Stina. Här odlas grönsaker av alla de slag, både på friland och i växthus samt foder till gårdens kor och får. Här odlas också rabarber, tomater och kryddor som förädlas av Finesserna och Norra Stene Skafferi. Lammskinnen tas tillvara och blir fällar eller förädlas t.ex. till kuddar.

Gun har ibland öppet i sin ateljé och på försommaren ställer sörmländska konstnärer ut sina verk i naturen i den återkommande utställningen "Konst på åsen."

Kalle är utbildad biolog och aktiv fältbiolog med fjärilar som specialitet. Han har medverkat i utvecklingen av den ekologiska odlingen. Här på gården bildades KRAV 1985, där Kalle var vice ordförande i 17 år.
Sörtorp har cirka 20 hektar skog, 7 hektar bete och 25 hektar åker varav 2 hektar för grönsaksodling. På gården finns 10 dikor med kalvar och 35 tackor med lamm.

Axala lillgård

Producerar: mjölk och nötkött, potatis, morot och rabarber.

På Axala lillgård i Björnlunda bor Anders och Eva tillsammans med sina döttrar Amanda och Malin. Gården har funnits i släkten sedan 1868. Anders, som själv är uppväxt på gården, tog över driften 1985. Eva har ett förflutet som vårdlärare och stadsbo. Idag sköter Anders gården tillsammans med Eva. Även farmor, som bor kvar på Axala, deltar dagligen i gårdens skötsel.
Axala lillgård föder upp kalvar och har mjölkkor. Förutom fodret till djuren odlar de god potatis och rabarber. Här finns 30 mjölkkor och lika många kalvar och ungdjur. Gårdens areal är 45 hektar åker, 10 hektar beten och 130 hektar skog samt ett tillskottsarrende på 25 hektar åker.

För Anders och Eva är det viktigt att driva Axala lillgård som ett familjeföretag. Här finns inga drömmar eller ambitioner om stordrift. Istället ser de värdet i att växa upp på en gård med djur och natur. Och att leva med i naturens växlingar.

Nystugan ekogård

Producerar: nöt, gris, och lammkött, olika korvar, ägg och olika grönsaker , ibland potatis, bra år med mycket äpplen pressar vi äppelmust.

Vi kapar och säljer ved efter kundens önskemål.

Robert och Jenny tillsammans med våra barn Oscar och Elsa driver gården Nystugan som ligger utanför Stigtomta, Nyköping. 


Gården har funnits i Roberts släkt sedan 1890 då hans gammelfarfar kom till gården.

 Vi tog över 1999 och marken och djuren lades om till ekologiskt år 2000 och är KRAV-certifierad.

Vi föder upp djur och sen odlar vi allt vårt foder själva ,både vall och spannmål, odlar ekologiska grönsaker på friland och i små växthus. 

Vi producerar även ved för försäljning och har en stuga för uthyrning.

 Gårdens areal är ca 170 hektar åker och beten och lite skog.

På gården finns ca 45 dikor med kalv, 40 grisar, 70 får,  550 höns, hund och katt.

Alla våra djur utom hönsen lever på vintern i en stor lösdriftsladugård. 

Där lever dem ett lugnt liv och dem rör sig fritt och kan äta när dem vill.

Sommartid går dem ute på våra naturbeten.

Hönsen bor i en annan byggnad som är lite varmare vintertid när dem är inne, men på vår/ sommar och höst, går alla hönsen fritt ute på dagarna.


Vi driver vår gård som ett familjeföretag, vi vill kunna leva av gården men samtidigt ska vi och våra djur trivas och ha det bra.

Viktigt för oss att få bo nära natur och djur.

Vi tar även emot volontärarbetare och praktikanter som vill prova på att leva och bo på en gård.

© 2020 by Rheum. Proudly created with Wix.com